vineri, 29 august 2008

Splendoare

Splendoare in adevaratul sens al cuvantului. Este extraordinar ceea ce Dumnezeu ne-a dat referitor la plante.Ma coplesesc toate aceste imagini si-mi creaza o stare de relaxare care nu o pot exprima in cuvinte. Intradevar mai sunt inca multe specii de plante nedescoperite,dar cele pe care noi le cunoastem sunt uimitoare,ofera o paleta atat de larga de culori ,forme,marimi este nemaipomenit. Va las sa savurati aceste imagini din plin langa o ceasca de cafea sau ceai.

Articol semnat de Ing.Horticol Martin Calin.




















GALERIA PLANTELOR










joi, 28 august 2008

ASPIDISTRA ELATIOR





Aspidistra sau palmierul de coridor,este o pplanta originara din padurile si reci din Japonia. Suporta destul de bine variatiile de lumina si temperatura,nefiind sensibila nici fata de razele soarelui dar nici la umbra. Totusi prefera temperaturile nu foarte ridicate si rezista chiar in incaperi unde aerul e mai uscat. Se dezvolta bine pe un substrat neutru cu un pH=7,care sa continafrunze,nisip,compost. Udarea sa nu se faca in exces,pentru ca nu suporta apa care ramane mult timp in farfuria ghiveciului. Se inmulteste prin despartirea tufelor,care se face in lunile mai-iunie. Binenteles in perioada de vara se va administra un ingrasamint lichid care sa contina N,P,K,dar si microelemente. Frunzele se pulverizeaza cu apa odata la cateva zile sau se pot sterge frunzele cu un burete umezit in apa.
Articol semnat de Ing.Horticol Martin Calin

BEGONIA






Begoniile fac parte din familia Begoniaceae ,exista mai multe specii:
-begonii erbacee cu tulpini rizomatoase,tiritoare
-begonii cu bulbi
-begonii arbustiforme
Aceste begonii provin din zonele calde unde traiesc ca epifite sau pe sol in padurile umede.
Prefera lumina indirecta chiar la umbra,temperaturile sa fie ridicate in jur de 20 grade ziua si 14 -15 grade noaptea.
Umiditatea sa fie moderata,constanta in sol si ridicata in atmosfera.
Prefera un substrat usor ,afanat,bogate in humus.
Fertilizarea joaca un rol foarte important pentru o dezvoltare normala a plantei,pe perioada verii administridu-se o data pe saptamana un ingrasamint lichid cu continut de N.P.K dar si microelemente ca:fosfor,sulf,fier,mangan,bor etc.
Begoniile majoritatea se inmultesc prin butasi de frunze si de tulpina.
Pt. o dezvoltare armonioasa a acestor plante se tine cont de cateva reguli :
-pastrarea plantelor pe acelas loc fara a le rasucii
-pulverizarea frunzelor odata la 2-3 zile numai seara sau dimineata
-administrarea unui ingrasamant o data pe saptamana
-asigurarea luminii cateva ore de soare pe zi sunt suficiente.
-evitarea curentilor de aer
Articol semnat de Ing.horticol Martin Calin

duminică, 24 august 2008

GALERIA MUSCATELOR-Ing.horticol Martin Calin













SPATIILE VERZI PE SRAZI,BULEVARDE SI SOSELE

Spatiile verzi situate de-a lungul srazilor,bulevardelor si soselelor,indeplinesc o gramada de functii si anume:
-decorative -protectiei adrumurilor si soselelor -sanitara -functia economica Prin functia decorativa se realizeaza unul din priincipiile de proiectare,cel al armoniei,prin corelarea spatiului artificial cu cel natural,obtinerea unitatii in diversitate Prin functia sanitara se realizeaza:protejarea pietonilor impotriva insolatiei,imbogatirea aerului cu oxigen,micsorarea vitezei vantului,distrugerea unor tipuri de microbi,sprirea umiditatii relative a aerului,diminuarea zgomotelor produse de autovehicule,atenuarea trepidatiilor,etc. La alegera speciilor folosite de-a lungul strazilor se va tine seama de cateva criterii: -sa reziste la fum,praf,gaze etc. -fructele sau semintele diseminate sa nu murdareasca strada -perioadade la infrunzire pana la cadera frunzelor sa fie cat mai lunga -sistemul radicular(radacinile) sa fie cat mai profunde si nu la suprafata -sa aiba o crestere rapida -sa fie longevive -sa suporte taierile in coroana Dintre speciile care se preteaza cel mai bine pe marginea soselelor si drumurilor mentionez: platanul,castanul porcesc,carpenul,paltinul,teii,ulmii,nucul,frasinii etc. Un ultim sfat din partea mea incercati sa PROTEJATI NATURA!
Articlo semnat de
Ing.horticol Martin Calin